Oshirma hamirning ishlatilishi tarkibidagi suyuqlik va unga juda bog’liq. Oshirma hamir non uchun o’rtacha yumshoqlikda qilinsa, perajka, belyaj va shunga o’xshash taomlarda biroz yumshoqroq(yani hamir qorishda suyuqligi ko’proq solinadi) qilinadi. Shunga qarab ham masalliqlar o’zgaradi.
Masalliqlar:
- un
-suyuqlik(suv,sut,tuxum,zardob va hkz)
- tuz
-shakar
- droja
Tayyorlash:
Unga tuz, shaker, drojani solib, o’rta qismini ochib, suyuqlik quyamiz.
Sekin astalik bilan chetki qismdagi un bilan suyuqlikni aralashtiramiz.
5-7daqiqa hamirni mushtlaymiz.
Hamirni zuvala qilib,2-3barobar kattalashguncha(1-2-3soat)
issiq qilib ko’rpaga o’rab qo’yamiz.
Maslahatlar:
1. Suyuqlik qo’l kuyadigan darajada issiq bo’lsa hamir qorilguncha sovub qolmaydi. Lekin judayam issiq bo’lmasligi kerak, un kuyib qolishi mumkin.
2. Hamir qorilayotgan idish qalinroq(temir) va issiqni yaxshi saqlaydigan idish
bo’lsa hamir oshishi ham osonlashadi.
Alloh barokot bersin!
|