Biryani Xindiston taomi bo’lib, juda ajoyib ta’mga ega, u
huddi bizdagi oshning boshqa turiga o’xshaydi. Biryanining turlari ko’p bo’lib,
Tovuqli Biryani, Sabzavotli Biryani, Qo’y go’shtili Biryani, Khan Biryani, Kachche Murgh
Ki Biryani va hkz. Quida biz kundalik qilinadigan Tovuqli
Biryanining reseptini keltiramiz.
Masalliqlar( 5-6kishi
uchun):
-1kg basmati
guruchi(uzunchoq guruch,devzira ham bo’ladi)
-1.2kg tovuq go’shti
-1dona bolgarskiy
-2dona piyoz
-2dona pamildori
-0.5stakan o’simlik
yog’i
-2osh-q
saryog’(hohlaganlar solmasa ham bo’ladi)
-6-7bo’lak sarimsoq
Ziravorlar: (Quidagi barcha ziravorlar o’rniga
pokiston bozorlarida sotiladigan BIRYANI MASALAni ishlatish ham mumkin)
-1choy-q qora murch
-1osh-q zanjabil(yoki
zanjabil tuyulgani)
-1osh-q zira(yoki zira
tuyulgani bo’lsa yaxshi)
-1osh-q korisa(корица)
-1choy-q qizil bolgari
tuyulgani(babrika)
-2-3dona lavr bargi
-2parrak quritilgan
limon donachasi
-1choy-q qalampir
munchoq
-1choy-q hel
-2osh-q kashnich
urug’ining tuyulgani
-1choy-q sariq rang
Tayyorlash:
Avval guruchni 30daqiqaga
suvga solib ivitib qo’yamiz(aks holda guruch pishmay qoladi)
Tovuqni va 1dona piyozni
to’rtga bo’lib, qozonga suv solib shu tovuq, piyoz va 2dona lavr bargini solib
qaynatib, tovuqni pishirib olamiz.
Tovuq pishgach, suvdan
olib quritib artamiz va qizib turgan yoqqa saryog’imizni solib, darxol tovuqni
ham solib, ustki qismini qizartirib olamiz. So’ngra piyoz, bolgarskiy,
pamildorini kichik shaklda to’g’rab qozonga solamiz va yana zanjabilni
qirg’ichning kichik qismidan chiqarib solamiz, maydalangan sarimsoq va barcha
ziravorlar va tovuqni ham solib, 4-5daqiqa dimlab qo’yamiz.
Qovurma ustidan avval
tovuq qaynatgan suvimizdan 2stakan solamiz va yana 2daqiqa atrofida qaynatamiz.
So’ngra masalliq ustidan
ivitilgan guruchimizni solib, ustidan tovuq sho’rvasidan guruchni biroz
ko’madigan miqdorda solamiz va 15daqiqaga dimlab qo’yamiz. Vaqt o’tgach, rangni
3osh-q suv bilan aralashtirib, guruch yuzasiga sepib chiqamiz va qoshiqda yuza
qismini biroz aralashtirib, yana 20daqiqaga dimlab qo’yamiz.
Guruchimiz pishgach,
olovni o’chirmasdan qozon qopqog’ini ochib qo’yamiz(5-7daqiqaga). So’ngra qozon
ustiga laganni teskari qo’yib, laganni pastki qismga qozonni lagan ustidagi
xolatda ag’daramiz va qozonni qimirlatib ichidagi masalliqni laganga
tushiramiz. Taomimiz tayyor!
Maslahatlar:
1.Bodomni 10daqiqa issiq
suvda ivitib olib, po’stini archib, ikkiga bo’lib, biroz yog’da qovurib olib,
biryani yuzasiga sepsangiz ham biryani mazali bo’ladi.
2.Agar guruch hammasi
sariq rangda bo’lishini hohlasangiz, sariq rangni biroz ko’proq solib,
gururchning hamma qismiga solishingiz kerak.
3.Ziravorlar o’rniga
Biryani masalasini ishlatsangiz, biryaningiz achchiqroq chiqadi.
Корица
Alloh yaxshiliklarga sababchi qilsin!
|