Assalom alaykum, Chak-chak.
tuxum+ta'bga ko'ra tuz+un dan o'rtacha hamir qoriladi. hamir qatturo bo'lsa - yoyishga oson, lekin tayyor bo'lgan chak-chak ham sag'al qatturo chiqadi. hamir yumshoq bo'lsa, uni yoyayotgandaqiynalishingiz mumkin, va lekin, tayyor chak-chak shunaqangi mazali, va og'izga solganda eridigan bo'lib chiqadiki.... mmmm (eslab, yegilarim keb-ketti...)
xullas, hamir qoramiza. xamirga 15~20 daqiqa dam berib, yoyamiza.
hohishga ko'ra to'g'rab olamiza (solomka, uchburchak, kesgich yordamida i td i tp)
to'g'ralgan hamir bo'lakchalarni qozonda qizib turgan yog'da qovurib olamiza. yog' nisbatan ko'p bo'lishi kerak. sag'al rang kirgandan keyin (hohishga ko'ra, kimgadur ham unchalik qizarib chiqqani yoqmidi, ba'zilar esa qizarib chiqqan chak-chakni hush ko'rishadi) idishga olamiza.
qush-tili (qovurilgan, lekin hali siropi bilan aralashtirilmagan bo'lakchalar) ni hammasi tayyor bo'lganidan so'ng, sirop tayyorlaymiz.
sirop: 1 piyola shakar:yarim piyola qaynoq suv:yarim piyolacha asal miqdorida tayyorlanadi.
avvaliga shakar bilan suvni aralashtirib, gazda qaynatamiza. ozroq qaynaganidan so'ng unga asalni solamiza, va qaynatishda davom etamiza. kleysimon suyuqlik hosil bo'lsa - sirop tayyor bo'ldi degani. ko'p qaynatib yuborish kerakmas - chak-chak qotib qoladi. kamroq qaynatilsa esa, yopishmi qolishi mumkin.
usha siropni qush-tili bilan yaxshilab aralashtirib, laganga chiroyli qilib solib, bezatish uchun mayiz, yong'oq, chupa-chups dan foydalanib, dasturxonga tortishimiza mumkin.
Yoqimli ishtaha..
ps. Tayyorlaganilada duo qilish esdan chiqmasin